2010. november 21.

Mars praliné roppanós krokantburokban



Az olvasztott Mars csokival töltött bonbonok nagy karriert futottak be, mióta először egy Nők Lapja Café fórumon olvasni lehetett róluk: több blogger is elkészítette ezt a finomságot. Úgy éreztem, a Praliné Paradicsomon is szerepelnie kell az én változatomnak, ami abban különbözik az általam eddig olvasottaktól, hogy az olvasztott csoki-külsőt ropogós mogyorókrokanttal béleltem ki. Így jót játszhatunk a textúrákkal: a roppanós krokantburok és a krémes töltelék mindenkit garantáltan levesz a lábáról!
Lassan közeledik az adventi időszak, jön a Mikulás, így az én bonbonjaim egy karácsonyi szilikonformában készültek. Ez a praliné akár jó ajándék lehet Mikulásra a Mars csokit kedvelő gyerekeknek, no és persze felnőtteknek.



Hozzávalók 12 nagyobb darabhoz:
- 5 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- kb. 4 teáskanálnyi mogyorókrokant (házilag is készíthetjük: törjünk apróra mogyorógrillázst)
- 2 szelet Mars csokoládé
- 4-5 ek. tejszín



A tejcsoki és az étcsoki kétharmadát vízgőz felett megolvasztom. Egy ecset segítségével vastagon kikenem a szilikon bonbonforma mélyedéseit. Fény felé fordítva alaposan ellenőrzöm, hogy mindenhol fedi-e a csoki a mélyedésket; ahol kell, az ecsettel javítom. Utána a krokantdarabokat óvatosan rászórom a csokirétegre, próbálom nagyjából egyenletesen eloszlatni. Egy kiskanál hátával óvatosan belenyomkodom a csokiba, majd mehet a forma a hűtőbe kb. 20 percre, hogy a csoki megdermedjen.










Ezután a Mars csokikat feldarabolom, hozzáadok négy kanál tejszínt, és folyamatosan kavargatva megolvasztom. Ha még nem egyenletes így a krém, további egy-két kanál tejszínt teszek bele. Egy jó sűrű, de egynemű krémet kell kapnunk. Ezt kihűtöm.
Ha kihűlt, egy icipici kanál vagy habzsák segítségével beleadagolom a forma mélyedéseibe, hogy maradjon egy kis hely a lezáráshoz. Visszarakom negyed órára a hűtőbe.
A maradék harmad ét- és tejcsokit megolvasztom, majd az ecset segítségével eloszlatom a mélyedések tetején. Hűtőbe teszem legalább egy órára, majd kifordítom a pralinékat a formákból.

7 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jó ötlet, klasszul néz ki :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm! Csak egy baja van: súlyos függőséget okoz :D

Nelli írta...

Oh, de finom lehet!Függő szeretnék lenni!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Ha kipróbálod, tuti az leszel :)

Bianka írta...

Mesébe illő finomság

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, Bianka!

Adél (Afraa) írta...

Nemrég megcsináltam...csak két szót tudok rá: naggggyon brutál!
Én még ilyen finom bonbont nem ettem! Tényleg függőséget okoz, durva, durva, durván jó :)

Köszi a receptet :)